Οι αρχικές επιδράσεις στην άμεση περιοχή της έκρηξης είναι επικίνδυνες μόνο για το πρώτο λεπτό μετά την έκρηξη. Όμως οι μετέπειτα επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.
Από το βιβλίο Δελφικός Οδηγός Επιβίωσης
Στην αρχική έκρηξη ο κόσμος κοντά στο επίκεντρο σκοτώνεται ακαριαία από την ατομική ακτινοβολία, την θερμική ακτινοβολία και από το κύμα κρούσης της έκρηξης. Πρόκειται μάλλον για τους πιο τυχερούς, αφού δεν καταλαβαίνουν σχεδόν τίποτε.
Οι υπόλοιποι τραυματίζονται ή σκοτώνονται ανάλογα με την απόσταση από το επίκεντρο ή αν τυχόν ήταν προστατευμένοι από κάποιο κτίριο ή λόφο.
Η φωτεινή ακτινοβολία αποτελείται από ορατή, υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία. Προκαλεί μεγάλες πυρκαγιές, εγκαύματα, και τύφλωση.
Το ωστικό κύμα ρίχνει κτίρια, συνθλίβει ανθρώπους και σκοτώνει με την μεγάλη πίεση που δημιουργεί και με τα θραύσματα (ξύλα, πέτρες, γυαλιά, σίδερα) που μεταφέρει, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μία απλή βόμβα.
Η ατομική ακτινοβολία αποτελείται από ακτίνες και σωματίδια που σκοτώνουν άμεσα τους ανθρώπους που προσβάλουν.
Η πυρηνική ακτινοβολία έχει δύο κατηγορίες, την αρχική και την εναπομένουσα ακτινοβολία.
Η αρχική πυρηνική ακτινοβολία αποτελείται από δυνατές ακτίνες Γάμμα και δέσμες Νετρονίων που παράγονται κατά την διάρκεια της έκρηξης. Η ακτινοβολία αυτή προκαλεί εκτεταμένες βλάβες τα κύτταρα του σώματος. Τα αποτελέσματα είναι πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, διάρροιες, και θάνατος. Η ταχύτητα του θανάτου εξαρτάται από την δόση ακτινοβολίας που δέχεται το θύμα, η οποία με την σειρά της εξαρτάται από την απόσταση από το επίκεντρο.
Το σημαντικότερο πρόβλημα των επιζησάντων είναι ότι μπορεί να έχουν απορροφήσει στιγμιαία μια θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας πριν κάνουν οτιδήποτε για να προστατευτούν.
Η υπολειπόμενη ακτινοβολία αποτελείται από όλη την ακτινοβολία που παράγεται μετά την έκρηξη. Έχει περισσότερη επίδραση στους ανθρώπους από ότι η αρχική ακτινοβολία. Προκαλείται από τα ραδιενεργά κατάλοιπα της έκρηξης, τα οποία έχουν σκορπιστεί στην γύρω περιοχή ή πέφτουν σαν πυρηνική βροχή τις επόμενες ώρες.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι πυρηνικών εκρήξεων:
1) Υπόγεια έκρηξη. Πρόκειται για έκρηξη κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η βόμβα τοποθετείται σε παλιό ορυχείο ή σε πηγάδι που κατασκευάζεται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Δημιουργείται υπόγειο σπήλαιο, η επιφάνεια καταρρέει και κάνει λακκούβα. Δεν είναι επικίνδυνη, παρά μόνο αν μπει κάποιος στον κρατήρα. Έτσι την χρησιμοποιούσαν για δοκιμές.
2) Υποβρύχια έκρηξη. Πρόκειται για έκρηξη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αποτελέσματα της είναι παρόμοια με της υπόγειας έκρηξης, Η ραδιενέργεια εγκλωβίζεται στο νερό και διασπείρεται, με αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολικά επικίνδυνη εκτός φυσικά από το επίκεντρο. Και αυτή χρησιμοποιείται σε δοκιμές.
3) Έκρηξη στην επιφάνεια του εδάφους. Είναι μια “επιθετική” έκρηξη που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή του εχθρού. Πρόκειται για “βρώμικη” έκρηξη που έχει μεγάλες έμμεσες παρενέργειες. Η βόμβα καταστρέφει σχετικά μικρή περιοχή, αλλά δημιουργεί κρατήρα. Το χώμα, οι πέτρες και τα κτίρια στο επίκεντρο μετατρέπονται σε σκόνη και μολύνουν την επιφάνεια του εδάφους με τεράστιες ποσότητες πυρηνικών καταλοίπων. Η επιβίωση στην περιοχή καθίσταται αδύνατη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4) Έκρηξη στον αέρα. Είναι και αυτή μια “επιθετική” έκρηξη που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή του εχθρού. Πρόκειται για “καθαρή” έκρηξη που έχει μεγάλες άμεσες παρενέργειες. Επειδή η έκρηξη γίνεται σε κάποιο υψόμετρο, καταστρέφει περισσότερα κτίριο και σκοτώνει περισσότερο κόσμο λόγω της άμεσης ακτινοβολίας, και του θερμικού και ωστικού κύματος. Δημιουργεί λιγότερα πυρηνικά κατάλοιπα.
Λάμψη η “πιο δυνατή από 10.000 ήλιους, ο καταστροφέας τον κόσμων”.
Ζώνες θανάτου
Από το επίκεντρο της έκρηξης μπορούμε να σχεδιάσουμε ζώνες που έχουν διαφορετική επικινδυνότητα. Όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο λιγοστεύουν και οι υλικές καταστροφές και οι θάνατοι ανθρώπων και ζώων:
1) Θανατηφόρος ζώνη
Τα πάντα εξαερώνονται από τις τεράστιες θερμοκρασίες που είναι αρκετά εκατομμύρια βαθμοί την στιγμή της έκρηξης. Δεν τίθεται θέμα επιβίωσης. Εκεί βρίσκονται οι πολύ τυχεροί που δεν θα καταλάβουν απολύτως τίποτε.
2) Στην δεύτερη ζώνη όλοι πεθαίνουν αμέσως ή σε μερικές ώρες από την έντονη ραδιενέργεια και τα εγκαύματα από την υψηλή θερμοκρασία που είναι αρκετές χιλιάδες βαθμοί Κελσίου.
3) Στην τρίτη ζώνη υπάρχουν επιζώντες σε βαριά κατάσταση από τα εγκαύματα και την ραδιενέργεια. Συνήθως πεθαίνουν μέσα σε μερικές μέρες με φρικτούς πόνους.
4) Στην τέταρτη ζώνη η επίδραση πλέον είναι περισσότερο μηχανική. Το ωστικό κύμα με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα γκρεμίζει κτίρια, σκοτώνει ανθρώπους συνθλίβοντας τους, και δημιουργεί ένα τεράστιο σύννεφο συντριμμιών που σκοτώνει οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο του.
5) Στην πέμπτη ζώνη οι πιθανότητες επιβίωσης από την άμεση επίδραση της έκρηξης είναι μεγάλες. Όμως κινδυνεύετε από την ραδιενέργεια και από τα κατάλοιπα της έκρηξης.
Προφύλαξη από μια ατομική έκρηξη
Φυσικά δεν υπάρχει καμία προφύλαξη. Για να προφυλαχθεί κάποιος θα πρέπει να ξέρει ότι πρόκειται να γίνει μία πυρηνική έκρηξη. Αυτό το γνωρίζουν μόνο εκείνοι που θα ρίξουν την βόμβα. Αυτοί που θα “την φάνε στο κεφάλι” φυσικά πλέουν σε πελάγη ευτυχίας (και αγνοίας) μέχρι να εμφανιστεί η λάμψη η “πιο δυνατή από 10.000 ήλιους, ο καταστροφέας τον κόσμων”.
Όλα επομένως είναι θέμα τύχης.
Η απόσταση από το επίκεντρο, το σημείο που βρισκόσαστε και η μάζα των υλικών που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εσάς και την έκρηξη (καλύτερα να βρισκόσαστε σε ένα υπόγειο ή πίσω από λόφο) θα καθορίσουν αν θα πεθάνετε αμέσως, αν θα τραυματιστείτε ελαφριά ή βαριά ή αν δεν πάθετε απολύτως τίποτε.
Εάν σας χτυπήσει η λάμψη και η άμεση ραδιενέργεια, έχετε ελάχιστες δυνατότητες επιβίωσης, ακόμη και αν σας πάνε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο.
Πάντως σε γενικές γραμμές για την προφύλαξη από την έκρηξη, ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες. Για να έχετε κάποια σχετική κάλυψη από την λάμψη, το ωστικό κύμα, τα θραύσματα και την άμεση ραδιενέργεια πρέπει:
Α) Αν είσαστε σε ανοιχτό μέρος, να ξαπλώσετε κάτω και να σκεπάσετε το σώμα σας με ότι έχετε πρόχειρο.
Β) Αν είσαστε στην ύπαιθρο και υπάρχει κάποια μάντρα να ξαπλώσετε και να προφυλαχθείτε από πίσω.
Γ) Αν είσαστε στην ύπαιθρο προφυλαχθείτε σε χαντάκια, ρεματιές, βράχους, λόφους και όχθες ποταμών. Γενικά καλά καταφύγια είναι σπηλιές, σήραγγες, κελάρια, υπόγεια, και κτίρια από πέτρα ή χώμα.
Δ) Αν βρισκόσαστε σε σπίτι, ξαπλώστε χαμηλά στο πάτωμα, δίπλα στον τοίχο που “βλέπει” στον στόχο. Αν μπορείτε πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο για να παρεμβάλλετε όσους περισσότερους τοίχους είναι δυνατόν ανάμεσα σε εσάς και στην έκρηξη. Να ελπίζετε ότι το σπίτι θα είναι αρκετά μακριά ώστε να αντέξει το κύμα κρούσης. Μην παραμένετε μπροστά στα παράθυρα, γιατί ο τραυματισμός είναι σίγουρος.
Ε) Αν υπάρχει υπόγειο κατεβείτε εκεί.
Ζ) Μετά την έκρηξη παραμείνετε κρυμμένοι για κάποιες ώρες, μέχρι να πέσουν τα συντρίμμια που σηκώθηκαν στον αέρα. Εδώ δεν μπορεί να υπάρξει κανόνας, αφού κανένας δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς. Επιπλέον μπορεί να απομακρυνθείτε από την περιοχή και να πέσει επάνω σας η ραδιενεργή βροχή.
Το καλύτερο είναι να μείνετε μερικές ημέρες σε ένα καλά προφυλαγμένο καταφύγιο (το οποίο υποτίθεται ότι έχετε οργανώσει εκ των προτέρων), πριν απομακρυνθείτε από την περιοχή.
Η) Απομακρυνθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε από το επίκεντρο, προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που φυσάει ο άνεμος. Όσο πιο μακριά, τόσο λιγότερη ακτινοβολία θα δεχθείτε.
Θ) Καλυφθείτε όσο γίνεται για να μην πέφτει επάνω σας ραδιενεργός σκόνη, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.
Ι) Φορέστε κάποια μάσκα ή ένα πανί στο πρόσωπο για να αποφύγετε να αναπνεύσετε ραδιενεργό σκόνη. Το μόνο που δεν μπορεί να πλυθεί είναι τα πνευμόνια σας.
Κ) Καλύψτε τυχόν πληγές που έχετε και πάλι για να μην κάτσει εκεί η ραδιενεργός σκόνη.
Λ) Εφόσον απομακρυνθείτε αρκετά, πρέπει να καθαριστείτε από την ραδιενεργό σκόνη που έκατσε επάνω σας. Αν έχετε την δυνατότητα, πετάξτε όλα όσα φοράτε.
Σκάψτε έναν λάκκο και θάψτε όσο γίνεται βαθύτερα τα ραδιενεργά ρούχα σας. Θα προφυλαχθείτε και εσείς και θα προφυλάξετε και άλλους, αφού η ραδιενέργεια είναι “άχρωμη και άοσμη”. Μετά από αρκετές ημέρες τα ρούχα θα είναι σχετικά ασφαλή για να τα χρησιμοποιήσετε και πάλι.
Έπειτα αν υπάρχει η δυνατότητα πλυθείτε πολύ καλά με πολύ νερό και σαπούνι. Αν μάλιστα το νερό πέφτει πάνω σας με πίεση ακόμη καλύτερα. Φορέστε τελείως άλλα ρούχα, τα οποία θα βρείτε εκεί που θα πάτε ή αυτά που θα έχετε προφυλάξει σε κάποια τσάντα (σακίδιο επιβίωσης).
Αν δεν γίνεται τίποτε από όλα αυτά (που είναι και το πιθανότερο), τότε τινάξτε καλά τα ρούχα σας και πλύνετε τα όσο γίνεται καλύτερα.
Συμπτώματα ασθένειας από την ακτινοβολία
Αν ήσασταν “τυχεροί” και δεχθήκατε μέτριες δόσεις ραδιενέργειας, θα έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:
Ναυτία και εμετούς, που αρχίζουν σε διάστημα μερικών ωρών από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Λίγο αργότερα (μετά την ναυτία και τους εμετούς) διάρροια, πονοκέφαλους και πυρετό.
Αν ήσασταν άτυχοι και δεχθήκατε μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας θα έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:
Ναυτία, εμετούς, και διάρροια που αρχίζουν μερικά λεπτά ή ώρες μετά την ακτινοβόληση. Διαρκούν λίγο ή πολλές μέρες και μπορεί να υποχωρούν και να υποτροπιάζουν. Με την υποτροπή εμφανίζεται ανορεξία, κούραση, πυρετός, ναυτία, εμετός, διάρροια, σπασμοί και πτώση σε κώμα. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή και μερικούς μήνες.
Το δέρμα σας μοιάζει σαν να σας έκαψε πολύ σοβαρά ο ήλιος. Εμφανίζεται πρήξιμο ή φουσκάλες στο δέρμα, κοκκίνισμα και φαγούρα.
Εμφανίζεται έντονη τριχόπτωση, αιμορραγία στα ούλα και πτώση δοντιών.
…πολλά ραδιενεργά κατάλοιπα μιμούνται την λειτουργία του Ιωδίου. Ο οργανισμός τα αποθηκεύει στον θυρεοειδή, νομίζοντας ότι πρόκειται για φυσικό ιώδιο.
Γενικές βλάβες
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η ραδιενέργεια προκαλεί βλάβες οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν άμεσα ή μετά την παρέλευση λίγου χρόνου.
Το αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων.
Ο μυελός των οστών σταματάει να παράγει αιμοσφαίρια και αυτό οδηγεί σε αναιμία, μολύνσεις και αιμορραγίες.
Το δέρμα πέφτει αφήνοντας πληγές και το σώμα εκτεθειμένο σε μολύνσεις..
Ο θυρεοειδής αδένας γεμίζει ραδιενέργεια (ειδικά αν παραμένετε σε πολύ μολυσμένο περιβάλλον), αφού πολλά ραδιενεργά κατάλοιπα μιμούνται την λειτουργία του Ιωδίου. Ο οργανισμός τα αποθηκεύει στον θυρεοειδή, νομίζοντας ότι πρόκειται για φυσικό ιώδιο.
Το πεπτικό σύστημα εμφανίζει αιμορραγίες με αποτέλεσμα διάρροιες με αίμα.
Ο οργανισμός γενικά εξασθενεί και έτσι απλά κρυολογήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μία γρίπη ή άλλη μόλυνση μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.
Η πλήρης αποθεραπεία μπορεί να πάρει, από μερικές εβδομάδες έως μερικά χρόνια, ανάλογα με την δόση ραδιενέργειας που πήρατε. Υποτίθεται βέβαια ότι θα σας παρακολουθούν εξειδικευμένοι γιατροί και θα έχετε πρόσβαση σε πολλά φάρμακα.
Κακά τα ψέματα, αλλά συνήθως η μόνη διέξοδος από την κατάσταση είναι να πεθάνετε! Οι “τυχεροί” επιζήσαντες υποφέρουν από πάρα πολλά ανίατα προβλήματα υγείας.
Χρονοδιάγραμμα έκθεσης στην ραδιενέργεια
Το ακόλουθο διάγραμμα σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφύγετε την λήψη μεγάλης δόσης ραδιενέργειας, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα επιβίωσης που δημιουργούνται:
- Εφόσον είσαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε ένα καλό υπόγειο καταφύγιο, πρέπει να μείνετε σε πλήρη απομόνωση για 4 ως 6 ημέρες μετά την έκρηξη του τελευταίου όπλου.
- Είναι επιτρεπτή μια πολύ σύντομη έξοδος στο εξωτερικό περιβάλλον για την προμήθεια νερού από την τρίτη ημέρα και μετά. Η έξοδος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά, ώστε η δόση ραδιενέργειας που προσλαμβάνετε να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.
- Την όγδοη ημέρα η έξοδος από το καταφύγιο δεν πρέπει να υπερβεί την μία ώρα.
- Μετά την όγδοη ημέρα η έξοδος από το καταφύγιο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 έως 4 ώρες.
- Από τη δέκατη τρίτη ημέρα μπορείτε να έχετε κανονικές δραστηριότητες, αρκεί να βρισκόσαστε έπειτα στο προστατευμένο καταφύγιο σας.
- Σε όλες τις περιπτώσεις, κάνετε την έξοδο σας όσο το δυνατό συντομότερη. Πρέπει να βγαίνετε έξω μόνο για πολύ σοβαρό λόγο. Πάντα να απολυμαίνεστε από την ραδιενέργεια όσο καλύτερα γίνεται πριν μπείτε και πάλι στο καταφύγιο.
Φυσικά, εάν πρέπει να φύγετε (είναι το πιθανότερο), τότε κάντε το όσο πιο γρήγορα γίνεται, μόλις περάσει ο άμεσος κίνδυνος της έκρηξης. Βέβαια, εάν είσαστε πολίτης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορείτε καν να μετακινηθείτε επειδή θα έχετε “φάει” τέτοια δόση που ήδη μετά τις πρώτες ώρες θα είσαστε σοβαρά άρρωστοι.
Νερό
Γενικά είναι δύσκολο να έχετε καθαρό νερό και τρόφιμα όσο βρισκόσαστε μέσα στην επικίνδυνη ζώνη με την βαριά ποσότητα ακτινοβολίας. Η καλύτερη μέθοδος για να έχετε καθαρό νερό και αμόλυντα τρόφιμα είναι να μην βρισκόσαστε εκεί ή να έχετε ένα πανάκριβο υπόγειο πυρηνικό κταφύγιο με αποθέματα νερού, τροφίμων και φίλτρα καθαρισμού του αέρα.
Αν δεν έχετε κάτι που είναι και το πιθανότερο μπορείτε να κάνετε κάποιες προσπάθειες για να μην καταπίνετε τουλάχιστον πολύ μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας.
Το νερό από καλά σκεπασμένα πηγάδια και πηγές είναι η ασφαλέστερη πηγή πόσιμου νερού. Το νερό που βρίσκεται μέσα στους σωλήνες ύδρευσης ή σε δοχεία στα σπίτια είναι επίσης ασφαλές, αλλά θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις για τυχόν βακτηρίδια.
Εάν υπάρχει πολύ χιόνι, αφαιρέστε είκοσι ή και περισσότερα εκατοστά για να φτάσετε σε χιόνι απαλλαγμένο από ραδιενέργεια.
Το νερό από ρυάκια και ποτάμια θα είναι σχετικά καθαρό μέσα σε μερικές ημέρες. Αν είναι δυνατόν. όμως φιλτράρετε το νερό πριν το πιείτε.
Μια μέθοδος φιλτραρίσματος είναι με χώμα. Ουσιαστικά πρόκειται για την μέθοδο της ακόλουθης εικόνας.
Δίπλα σε λίμνη, ή ποτάμι σκάψτε λάκκους σε σειρά. Αν υπάρχει λίγο κατηφορικό έδαφος θα βοηθήσει. Το νερό διηθείται στο χώμα και στάζει στον πρώτο λάκκο. Όταν αυτός γεμίσει το νερό θα διηθείται προς τον δεύτερο λάκκο και ούτω καθεξής. Είναι λίγο αργό, αλλά υποτίθεται ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει έως και 99% της ραδιενέργειας από το νερό. Φυσικά πρέπει να καλύψετε την κατασκευή ώστε να αποτραπεί η μόλυνση από την αιωρούμενη σκόνη.
Το νερό σε λίμνες, πισίνες, δεξαμενές θα έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και τα περισσότερα βαρύτερα, μακρόβια ραδιενεργά ισότοπα θα κάτσουν στον πυθμένα. Χρησιμοποιήστε το φίλτρο με χώμα που περιγράψαμε για να καθαρίσετε αυτό το νερό.
Άλλος τρόπος είναι να πάρετε καθαρό χώμα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δέκα πόντους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σε έναν κουβά με νερό που θέλετε να καθαρίσετε ρίξτε το χώμα που μαζέψατε. Υπολογίστε τρία εκατοστά χώμα για κάθε δέκα εκατοστά νερό. Ανακατέψτε καλά με ένα ξύλο για να αναμειχθεί καλά το χώμα με το νερό. Το αφήνετε έπειτα να καθαρίσει. Η αιωρούμενη λάσπη θα εγκλωβίσει τα περισσότερα από τα ραδιενεργά σωματίδια. Αφήνομε το μείγμα να ηρεμήσει για 5 ή 6 ώρες τουλάχιστον.
Έπειτα περνάμε το καθαρό νερό από βιομηχανικό φίλτρο ή από αυτοσχέδιο φίλτρο καθαρισμού του νερού (που περιγράφεται στην αρχή του βιβλίου).
Η ραδιενέργεια τείνει να συγκεντρώνεται στις λίμνες και στις θάλασσες, αφού ξεπλένεται η γη με τις βροχές.
Τρόφιμα
Τα τρόφιμα είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα. Θα πρέπει να έχετε αποθηκευμένα τρόφιμα.
Κονσέρβες, αποξηραμένες τροφές, αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια), όσπρια, και δημητριακά σε σπίτια, καταστήματα και υπόγεια είναι επίσης σχετικά ασφαλή, εάν δεν έχουν εκτεθεί πολύ σε ραδιενεργό σκόνη και ακτινοβολία (λίστα αποθήκης). Και πάλι για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να πλένετε καλά τις συσκευασίες και τις κονσέρβες.
Είναι δύσκολο να βρείτε κάποιο ζώο για να το φάτε. Τα περισσότερα θα έχουν ψοφήσει από την έκθεση στην ραδιενέργεια ή θα είναι μολυσμένα.
Τα ψάρια και τα άλλα υδρόβια ζώα θα είναι πολύ περισσότερο μολυσμένα. Η ραδιενέργεια τείνει να συγκεντρώνεται στις λίμνες και στις θάλασσες, αφού ξεπλένεται η γη με τις βροχές.
Τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Αποφύγετε το γάλα από κάποια αγελάδα, πρόβατο ή κατσίκα που θα μπορούσατε να αρμέξετε.
Προτιμήστε τα “υπόγεια” λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα, γογγύλια, και οποιαδήποτε βρώσιμη ρίζα μεγαλώνει υπόγεια. Πλύνετέ τα καλά, αφαιρέστε την φλούδα και φάτε τα.
Δεύτερα σε προτίμηση είναι μπανάνες, μήλα, λάχανα, ντομάτες, φραγκόσυκα, και ότι έχει παχιά φλούδα. Τα πλένετε καλά, τα ξεφλουδίζετε και τα τρώτε.
Τρίτα σε προτίμηση είναι όσα λαχανικά μπορείτε να ξεπλύνετε καλά.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα έχετε θα είναι το καθαρό νερό. Και καθαρό νερό στις μολυσμένες περιοχές δεν θα υπάρχει σχεδόν καθόλου.
Έτσι πάση θυσία θα πρέπει να απομακρυνθείτε όσο πιο πολύ γίνεται από το επίκεντρο της πυρηνικής έκρηξης. Εξάλλου όσο πιο μακριά πάτε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σας βοηθήσουν κάποιοι άνθρωποι στο μέρος που θα πάτε.
Τα πυρηνικά καταφύγια
Του Ανδρέα Κ. Θεοφίλου: Πυρηνικά Όπλα. «ΕΠΕΔΙΚΑ». Αθήνα. 1985
Για άλλους τα πυρηνικά καταφύγια είναι συνυφασμένα με απόρρητα μυστικά, με το κλίμα φόβου ενός Ψυχρού Πολέμου, αλλά και με ιστορίες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Για άλλους αποτελούν και σήμερα στοιχεία ενός αναγκαίου συστήματος θωράκισης από την πυρηνική απειλή. Για όσους όμως ζουν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια, είναι μέρος της καθημερινότητά τους.
Είναι τα πυρηνικά καταφύγια λύση για να επιβιώσει κανείς από έναν πυρηνικό πόλεμο;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.
Είναι γεγονός ότι τα πυρηνικά καταφύγια προσφέρουν κάποια προστασία από τη ραδιενέργεια, εφόσον είναι καλά εξοπλισμένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει επιβίωση. Διότι:
Α) Η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των συνεπειών του ηλεκτρικού παλμού και των πυρκαγιών που ακολουθούν μετά από τις πυρηνικές εκρήξεις, θα κάνουν άχρηστες τις διάφορες εγκαταστάσεις του καταφυγίου.
Β) Οι μπαταρίες γρήγορα θα εξαντληθούν, μια και εκτός από στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, θα χρειάζεται αρκετή ενέργεια για θέρμανση, λόγω του πυρηνικού χειμώνα που θα ακολουθήσει.
Γ) Οι προμήθειες τροφίμων και νερού θα εξαντληθούν. Το πόσιμο νερό θα πρέπει να εξασφαλίζεται από βαθιά πηγάδια, γιατί τα επιφανειακά νερά θα είναι ραδιενεργά.
Έτσι πολύ γρήγορα οι άνθρωποι των καταφυγίων, θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν για να προμηθευτούν στοιχειώδη εφόδια επιβίωσης, που είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχουν.
Ουσιαστικά η επιλογή θα είναι ή ο θάνατος μέσα στο καταφύγιο από τις στερήσεις, ή έξω από το καταφύγιο αναζητώντας μέσα σε πολικό ψύχος εφόδια και αναπνέοντας ραδιενεργό αέρα.
Να αφήσω και εγώ το λιθάρακι μου.
Παρακάτω θα βρείτε σύνδεσμο με σελίδα εξομοίωσης έκρηξης για να δείτε πόσο μπορεί να σας επηρεάσει μια ενδεχόμενη έκρηξη.
https://nuclearsecrecy.com/nukemap/