Dan Frigo από το buggedoutprepper.com
Κοιτάζω καμιά φορά τα σακίδια επιβίωσης (ή τις λίστες) κάποιων, και αναρωτιέμαι – πράγματι – πως θα το κουβαλήσουν. Είναι εύκολο να τιγκάρουμε το σακίδιο επιβίωσης, ειδικά όταν δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα είμαστε εκεί έξω στην έρημο. Ωστόσο, κάθε επιπλέον κιλό που θα κουβαλήσουμε πρόκειται να μας καταναλώσει σωματική ενέργεια και να μας επιβραδύνει. Αν δεν προσέξουμε, αυτό το έξτρα βάρος θα μας εμποδίσει αντί να μας βοηθήσει.
Οι πολυκαιρίτες πρεπερατζήδες σακιδίων λένε:
Όσο πιο ελαφρύ είναι το σακίδιο, τόσο πιο ευχάριστο είναι το ταξίδι.
Ωστόσο, ξεπορτίζουν για μια εβδομάδα ή λιγότερο κάθε φορά, προσδοκώντας να γυρίσουν σπίτι στο τέλος του ταξιδιού τους. Επομένως, τα κριτήρια που ισχύουν εδώ, δεν μπορούν πραγματικά να ισχύουν με τον ίδιο τρόπο για την πραγματική έξοδο. Παρόλα αυτά, μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης.
Ερευνώντας διάφορες ιστοσελίδες για backpackers (σακιδιάριδες), φαίνεται ότι το ιδανικό βάρος σακιδίου ποικίλει από άτομο σε άτομο. Προφανώς, η φυσική κατάσταση και η αντοχή του ατόμου είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους εμπειρογνώμονες στο backpacking φαίνεται να προτιμούν ένα σακίδιο που είναι το 1/6 του σωματικού βάρους του ατόμου.
Το ένα έκτο των 85κιλων ανδρών είναι 15 κιλά. Όμως, το 1/6 ενός άνδρα 120 κιλών είναι 20 κιλά. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο άνδρας των 120 κιλών πιθανότατα δεν είναι σε τόσο καλή φόρμα (κατά μέσο όρο πάντα). Έτσι, αν υπολογίσουμε μόνο σύμφωνα με το σωματικό βάρος, μπορεί να τραυματιστούμε περισσότερο από ό, τι περιμένουμε.
Υπάρχουν μερικοί που συστήνουν το 1/4 του σωματικού βάρους του ατόμου ως μέγιστο βάρος. Αυτό μάλλον φαίνεται πιο ρεαλιστικό βάρος για σακίδιο επιβίωσης. Δεν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής, αλλά μιλάμε για πραγματική έξοδο επιβίωσης. Αυτό θα μας υποδείξει το ποιο από τα πράγματα μας που μεταφέρουμε, είναι περιττό βάρος.
Λέγεται ότι «ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται». Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εφαρμόσιμο και στο σακίδιο επιβίωσης.
- Ετοιμάστε ένα σακίδιο με το 1/4 του σωματικού σας βάρους και δείτε πόσο μακριά μπορείτε να περπατήσετε με το σακίδιο στην πλάτη. Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε αρκετά μίλια, χωρίς να αισθάνεστε ότι θα πεθάνετε, τότε είναι παραφορτωμένο – ανεξάρτητα από το σωματικό σας βάρος.
- Δοκιμάστε το ίδιο πράγμα με το σακίδιο γεμάτο στο 1/6 του σωματικού σας βάρους.
- Στη συνέχεια, ρυθμίστε το βάρος για να βρείτε ένα σημείο που λειτουργεί για εσάς άνετα. Αυτό το βάρος ακριβώς είναι το επιθυμητό για το σακίδιο σας.
Εντάξει, τώρα πως το γεμίζουμε το σακίδιο μας με αυτό το βάρος ακριβώς;
Καταρχήν, υπολογίστε ότι κάποιο ποσοστό αυτού του βάρους είναι τροφή. Θα φάτε περίπου 1 κιλό τροφής την ημέρα. Έτσι, αν ξεφύγατε δύο κιλά παραπάνω με το σακίδιο, δεν θα ανησυχούσα για αυτό. Το σακίδιο σας θα πέσει κάτω από το όριο βάρους σας πολύ γρήγορα.
Κοιτάξτε μέσα στο σακίδιο σας, ρωτώντας τον εαυτό σας: “Το χρειάζομαι αυτό πραγματικά;” Θα βρείτε πιθανώς κάποια πράγματα που μεταφέρετε επειδή κάποιος είπε ότι είναι απαραίτητο ή επειδή σκέφτεστε ότι είναι ένα χρήσιμο gadget. Αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά, ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθείτε.
Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε χώρους όπου μπορείτε να συνδυάσετε εξοπλισμό για να εξοικονομήσετε βάρος. Τα απλά πράγματα, όπως η αντικατάσταση ενός παντελονιού και ενός σορτς με ένα παντελόνι με αποσπώμενα πατζάκια, θα σας εξοικονομήσουν πολύτιμο χώρο.
Η καλύτερη εξοικονόμηση χώρου στο σακίδιο επιβίωσης είναι στα βαρύτερα είδη, όπως τα εργαλεία.
Ένα σφυρί συνδυασμού μπαλτάς – σφυρί – λοστός είναι ελαφρύτερο από το να έχεις ξεχωριστά μπαλτά, λοστό και ξεχωριστά σφυρί.
Τέλος,
- Αναζητήστε τρόπους αντικατάστασης του εξοπλισμού σας με ελαφρύτερες εναλλακτικές λύσεις. Ο καλός εξοπλισμός σακιδίου επιβίωσης (backpacking) οφείλει είναι εξαιρετικά ελαφρύς, εσείς τον πληρώνετε.
- Για αυτό, βγάλτε τα όλα έξω από το σακίδιο σας και ζυγίστε κάθε κομμάτι ξεχωριστά, σαν να ήσασταν στο ταχυδρομείο.
- Θα βρείτε τα βαρύτερα αντικείμενα.
- Στη συνέχεια, αναζητήστε ελαφρύτερα αντικείμενα για να αντικαταστήσετε τα βαριά.
- Μπορείτε πάντα να πουλάτε τα παλιά σας αντικείμενα σε κάποιον που δεν ανησυχεί τόσο για το βάρος (προφανώς γιατί δεν τα χρειάζεται για σακίδιο επιβίωσης) όπως εσείς.
Πείτε μας δημοσίως τα σχόλια σας, και πόσο περίπου ζυγίζει το σακίδιο σας, τις προτάσεις σας και τεχνικές που εφαρμόζετε.
You must be logged in to post a comment.